Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Οι προσπάθειες να αλλάξει η Θεσσαλονίκη

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου με τίτλο "West Side Story" διεξάγεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Οι προσπάθειες να αλλάξει η Θεσσαλονίκη 

 Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουνίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξης του αστικού πειράματος της ομάδας Parallaxi με τίτλο και concept "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς".

Η συμπλήρωση της τετραετίας θα γιορταστεί το Σαββατοκύριακο, με την ανάδειξη μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς του δήμου Θεσσαλονίκης, στη δυτική πλευρά της πόλης.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου με τίτλο "West Side Story" διεξάγεται στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης: Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Θα περιλαμβάνει μια σειρά καλλιτεχνών και δημιουργικών ομάδων της πόλης, οι οποίες αφού μελέτησαν την περιοχή και εμπνεύστηκαν από αυτήν, σχεδίασαν τις δράσεις τους βασιζόμενες στο περιβάλλον στο οποίο θα παρουσιαστούν.

Μεταξύ άλλων, θα "μεταμορφωθεί" ο εξωτερικός τοίχος του ιστορικού παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού από νέους street artists της Θεσσαλονίκης με σκηνές από την ιστορία της πόλης, ενώ θα γίνουν περιπατητικές ξεναγήσεις στους δρόμους της δυτικής πλευράς για να γνωρίσουν οι πολίτες την ιστορία των σημαντικότερων κτισμάτων της.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί συναυλία, θεατρικές παραστάσεις, χάπενιγκ κρουστών, έκθεση φωτογραφίας αλλά και η παράδοση των πράσινων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των σχολείων με τη βοήθεια της αντιδημαρχίας Πρασίνου.

Στόχος της δράσης είναι να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στα προβλήματα μιας παραμελημένης περιοχής και να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το μέλλον της.

Σημειώνεται, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ότι η συμμετοχή σε κάθε δράση του concept "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" είναι δωρεάν.

Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα "Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης' στο Facebook, ήδη από το Δεκέμβριο του 2013, έχει παρουσιάσει ένα οκτάλεπτο βίντεο με τίτλο "Η μεταμόρφωση μιας πόλης" και περιεχόμενο παλιές φωτογραφίες από παλιές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και το πώς έχουν γίνει αυτές σήμερα, αλλά και πώς θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον για να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και γενικότερα η ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη.

Η μουσική του βίντεο είναι από τον Γερμανό Χανς Ζίμερ.