Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Σαντορίνη: Τομάτα, γυναίκα και τέχνη Πλούσιο και εφέτος το πρόγραμμα του Εργοστασίοι Τεχνών Σαντορίνης


Σαντορίνη: Τομάτα,  γυναίκα και τέχνη 

 Σκηνή από την παράσταση «Λάχανα και χάχανα».


Πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με παραστάσεις θεάτρου και χορού, μουσικές συναντήσεις και εκθεσιακό εικαστικό κύκλο θα εγκαινιαστεί στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SANTORINI ARTS FACTORY), το Σάββατο 12 Ιουλίου. Αξονες λειτουργίας του SAF είναι η Ιστορία - Παράδοση (Βιομηχανικό Μουσείο) ,το Πρόγραμμα Εκθέσεων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.
Χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά στις Κυκλάδες τίθεται σε λειτουργία το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. 
Το πρόγραμμα
Εκθέσεις
Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ώρα 20:00, εγκαινιάζεται ο εικαστικός εκθεσιακός κύκλος «White, Grey and a little Red», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι Έλληνες εικαστικοί (Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μιχάλης Μαδένης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης και Έφη Φουρίκη) συμμετέχουν με έργα τους στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής-κατασκευής και video που αναφέρεται μεταφορικά στα πρωτογενή συστατικά του μοναδικού τοπίου της Σαντορίνης, εντάσσοντας σε αυτό συμβολικά το κυρίαρχο λευκό και το γκρίζο, αλλά και το λιγοστό κόκκινο της τομάτας. 
Εικαστικά workshopes
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον εκθεσιακό κύκλο «White, Grey and a little Red» οι εικαστικοί Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σαμψωνίδης  προσκαλούν το κοινό σε ανοιχτό εργαστήριο με αντικείμενο το έργο τους, ενώ ο εικαστικός φωτογράφος Τζ. Τζόσουα Γκάρικ θα δώσει μία διάλεξη για το έργο του την Κυριακή 13 Ιουλίου.
Θέατρο
Θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις: «Ramona Travel / Η Γη της Καλοσύνης» της Bijoux de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, μία παράσταση σε πλοίο, ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, η ειδικά προσαρμοσμένη για το χώρο παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα και η παιδική παράσταση «Λάχανα και Χάχανα» σε σκηνοθεσία Αποστολίας Παπαδαμάκη.
Μουσική
Από έντεχνο σε ακουστική και DJ parties, το SAF προτείνει φέτος καλοκαιρινές μουσικές βραδιές για κάθε άκουσμα. Στις προγραμματισμένες συναυλίες φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Χαρούλης, Human Touch, Σαββίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Lunatics κ.α.
Χορός
Οι χορογράφοι Αγγελική Στελλάτου, Nina Dipla, Rootless Root και Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα  παρουσιάζουν στο SAF τη δουλειά τους. .
2ήμερο φεστιβάλ Νέων Δημιουργών
Το SAF σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, παρουσιάζουν ένα πλήρες σε εκδηλώσεις διήμερο, αποκλειστικά με παραστάσεις μουσικής από νέες ομάδες και καλλιτέχνες, στο SAF στη Βλυχάδα αλλά και στο Εμπορικό Κέντρο «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» στα Φηρά.  
Ισότητα και ενδοοικογενειακή βία
Το SAF και το νεοϊδρυθέν  Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας στη Βλυχάδα, τιμούν  τον ρόλο της γυναίκας στην ιστορία της Σαντορίνης αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν στη δημιουργία και την εξέλιξη του Εργοστασίου Τομάτας. Η γυναίκα διαπρέπει στη Σαντορίνη και στο ευρύτερο Αιγαίο ήδη από την Κυκλαδική Εποχή, και καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ελλάδας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε σημαντικό ιστορικό γεγονός. Παράλληλα όμως, η γυναίκα σήμερα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, τόσο σε βαθμό ενημέρωσης όσο και αντιμετώπισης, σε καίρια ζητήματα όπως η Ενδοοικογενειακή Βία. Φέτος το SAF, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στέκεται σε αυτό το πρόβλημα και προσκαλεί καλλιτέχνες και ειδικούς να μιλήσουν και να συνδράμουν στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιουλίου.  
Εκπαιδευτικά προγράμματα - Workshops
Περιλαμβάνει ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες, τόσο πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα όσο και ακαδημαϊκού

Οι δραστηριότητες τελούνται υπό την Αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Έτους Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου.

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη | Ωράριο Λειτουργείας: 10:00 - 19:00
Τ: 22860 85147, Ε: info@tomatomuseum.gr
Τιμή εισιτηρίου: 3 € (Εξαιρούνται παιδιά έως 12 ετών)

πηγή: βήμα