Σάββατο 17 Μαΐου 2014

67ο φεστιβάλ Καννών: Τα γενέθλια της Κέτι Μπλάνσετ και το στιλ του Ιβ Σαν Λοράν

Η αυστραλέζα ηθοποιός βρέθηκε στο φεστιβάλ για την προώθηση του κινούμενου σχεδίου «Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2»


67ο φεστιβάλ Καννών: Τα γενέθλια της Κέτι Μπλάνσετ και το στιλ του Ιβ Σαν Λοράν 


«Ας μην απασχολούμαστε με βαρετές ερωτήσεις» είπε η Κέιτ Μπλάνσετ στον δημοσιογράφο που της έδωσε συγχαρητήρια για τα ...25α της γενέθλια τα οποία υποτίθεται ότι έκλεισε την Τετάρτη 14 Μαίου. Ο δημοσιογράφος της έκανε προφανώς κοπλιμέντο. Και βέβαια η Μπλάνσετ 14 Μαίου, όμως το 1969. Εκλεισε τα 45. «Εσείς πόσο είστε;» τον ρώτησε ολίγον τι αμήχανα επισημαίνοντας όμως ότι έχει την ίδια ημερομηνία γέννησης με την (δυο χρόνια μικρότερή της), σκηνοθέτρια Σοφία Κόπολα.

Ολα αυτά στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2» («How to train your dragon 2») του Ντιν ΝτεΜπλουά στην οποία η Μπλάνσετ δίνει την φωνή της. «Είναι τιμή μου που συμμετείχα σε αυτήν την εμπειρία» είπε η ηθοποιός που εφέτος βραβεύτηκε με το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για κάτι εντελώς διαφορετικό, την «Θλιμμένη Τζαζμίν» του Γούντι Αλεν. «Ως ηθοποιός χρησιμοποιείς ολόκληρο το σώμα σου όταν παίζεις σε μια παράσταση. Δίνοντας μόνον την φωνή σου όμως σε ένα καρτούν είναι μια εξίσου δύσκολη, υπέροχη εμπειρία.» 

Η Μπλάνσετ, μητέρα δυο παιδιών αγάπησε το πρώτο «Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» και γι’ αυτό δέχτηκε να συμμετάσχει στην «συνέχειά» της η οποία παρουσιάστηκε εκτός διαγωνισμού στο φεστιβάλ.

Στο εντός διαγωνισμού τμήμα, το Σάββατο το πρωί κυριάρχησε μια άκρως γαλλική υπόθεση . Το «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό παρακολουθεί την ζωή και το έργο του γάλλου σχεδιαστή μόδας Ιβ Σαν Λοράν (1936 - 2008) ο οποίος διέπρεψε στις δεκαετίες 1960 και 1970. Η ταινία, από το 1965 ως το 1976, ακολουθεί τα βήματα του Σαν Λορέν, τόσο στον σχεδιασμό μόδας, όσο και στον ιδιωτικό του βίο. Εσωστρεφής προσωπικότητα, ομοφυλόφιλος, με δυνατά πάθη και απίστευτη φαντασία στο σχέδιο, ο Σαν Λοράν κατέκτησε τον κόσμο της μόδας επιβάλλοντας ένα μοναδικό στιλ. 

Ηταν τέτοιο το γούστο του αρη στο οποίο μπορούσε να μεταμορφώσει μια κοινή γυναίκα σε θεά. Παρά την εσωστρέφειά του ή ακριβώς εξαιτίας της, κατάφερε να γίνει «πιο διάσημος από τα ρούχα του» όπως αναφέρει κάποια στιγμή ο ατζέντης και κάποιο φεγγάρι εραστής του, Πιέρ Μπερζέ (Ζερεμί Ρενιέ). 

Το «Saint Laurent» είναι η δέυτερη εφετινή ταινία που βλέπουμε για τον Γάλλο μόδιστρο. Προηγήθηκε το «Yves Saint Laurent» του Τζαλίλ Λεσπέρ που έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο πλάισιο του τελευταίου φεστιβάλ Γαλλοφωνίας, το οποίο αν και ήταν γυρισμένο από την πλευρά του Μπερζέ, δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλες διαφορές από το «Saint Laurent»...