Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μοντέρνα τέχνη, από την Αμερική στην Αθήνα Στην qbox gallery

 
 
Μοντέρνα τέχνη, από την Αμερική στην Αθήνα
 
 
 
In What Distant Sky: The Making of the Coal Bin Project είναι το καινούριο έργο σε εξέλιξη των Αμερικανών καλλιτεχνών Megan και Murray McMillan, το οποίο τους ανέθεσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης (MASS MoCA) πέρυσι.
 
Οι McMillan έκαναν τα γυρίσματα του video τον Αύγουστο του 2013 στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, μια μεγάλη έκταση παλιάς κλωστοϋφαντουργίας από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών προϊόντων και συστημάτων. Όπως όλα τα πρότζεκτ των McMillan, το έργο αυτό ξεκίνησε και εξελίχθηκε μέσα από πολλαπλά στάδια, όπως η αρχική έρευνα-μελέτη του χώρου που οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδέας και την υλοποίηση του σκηνικού από τους ίδιους προκειμένου να γυριστεί μία σκηνοθετημένη performance. Αποκορύφωμα αυτού θα είναι η βίντεο εγκατάσταση, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεσηExplode Everyday: A Philosophical Inquiry into the Phenomena of Wonder σε επιμέλεια της Denise Markonish και Sean Foley στο MASS MoCA τον Μάρτιο του 2015.
 
Στην γκαλερί Qbox οι McMillan παρουσιάζουν διαφορετικές πλευρές του πρότζεκτ, όπως αρχειακό υλικό από την έρευνά τους στο πρώην εργοστάσιο, φωτογραφίες, σχέδια, προπαρασκευαστικά σχέδια και μακέττες, πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του σκηνικού για το video καθώς και την πρώιμη έκδοχή του.
 
Το έργο In What Distant Sky: The Making of the Coal Bin Project γυρίστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις λεβήτων του MASS MoCA, ένα πενταόροφο κτίριο το οποίο κάποτε χρησιμοποιείτο για να θερμαίνει το εργοστάσιο ενώ σήμερα στέκεται σαν βιομηχανικό λείψανο –όλα τα μηχανήματα μαζί με τους τεράστιους όγκους άνθρακα παραμένουν ανέπαφα αλλά σκουριάζουν ενώ μένουν βορά στις εξωτερκές συνθήκες. Το video αρχίζει με την εικόνα εννέα κατασκευασμένων ξύλινων όγκων, ο καθένας το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, οι οποίοι ανεβάστηκαν με γερανό μέσα στις εγκαταστάσεις και συνδέθηκαν με τροχαλίες και στρόφαλους που τους κινούσαν ηθοποιοί.
 
Στη συνέχεια, μέσα από την αποθήκη άνθρακα, μία κάθετη λήψη ακολουθεί την βασική ηθοποιό καθώς αυτή κρατάει έναν πέτρινο κήπο που αιωρείται, ανυψώνει τον όγκο και καταλήγει σε ένα Ιαπωνέζικο τεϊοπωλείο κτισμένο στις δοκούς της στέγης του κτιρίου.Μέσα στο τεϊοπωλείο, μια γυναίκα χτυπάει δύο πέτρες μεταξύ τους ενώ ένας άντρας την παρακολουθεί. Η ηθοποιός κατεβαίνει από τον ογκόλιθο, περνάει μέσα από το τεϊοπωλείο και ανεβαίνει με σκάλα στην πλατφόρμα της οροφής, έχοντας θέα το εργοστάσιο και τους πρόποδες της οροσειράς Berkshire. Η τελική εγκατάσταση του The Coal Bin Project, η οποία θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στο MASS MoCA στην έκθεση «Explode Everyday» θα συμπεριλαμβάνει το τελικό video μαζί με στοιχεία από τα σκηνικά.
 
Από το 2002, οι Megan και Murray McMillan συνεργάζονται και δημιουργούν σύνθετα πρότζεκτ τα οποία είναι συνδυασμός γλυπτικής, performance, κειμένου, εικόνας, video και εγκατάστασης. Κάθε πρότζεκτ έχει έναν τίτλο που περικλείει τις παραπάνω διαφορετικές πτυχές. Η έρευνα είναι πάντα στο κέντρο του έργου τους και κάθε φωτογραφία, video, performance ή κείμενο είναι η προέκταση και εξερεύνηση του θέματος.
 
Διάρκεια έως 26 Απριλίου
 
Ώρες λειτουργίας: Τρ – Πα 12:00-18:00, Σαβ 12:00-16:00
Aρμοδίου 10, 1οςt όροφος, Βαρβάκειος αγορά, Αθήνα