Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Γκάι-Χόμπεργκερ: Μαζί στη ζωή και στο σανίδι

Ο φημισμένος κοντραμπασίστας έρχεται ξανά στην Αθήνα με τη βιολονίστρια σύντροφό του

Γκάι-Χόμπεργκερ: Μαζί στη ζωή και στο σανίδι 

 
Δεν γνωρίζουμε τι κτίρια θα έφτιαχνε ο Μπάρι Γκάι αν είχε εξασκήσει τελικά το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, όμως ως μουσικός έχει ακολουθήσει τα πιο ανορθόδοξα και πειραματικά μονοπάτια. Γεννημένος το 1947, ο βρετανός κοντραμπασίστας και συνθέτης (και ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία, το 1970, του θρυλικού σχήματος London Jazz Composers Orchestra) έχει εξερευνήσει όσο λίγοι τα όρια του αυτοσχεδιασμού με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, καταφέρνοντας να χαράξει δυο παράλληλες πορείες: μια στον χώρο της κλασικής μουσικής και μια στον χώρο της free-jazz.

Οι ρηξικέλευθες συνθέσεις του καθώς και τα πιο συμβατικά έργα του για ορχήστρες, σύνολα δωματίου και σολίστες έχουν παρουσιαστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο. To 2010 μάλιστα κυκλοφόρησε σε CD (με τίτλο «Attikos») μια συνεργασία του με τη Σαβίνα Γιαννάτου.

Στις 28 Μαρτίου θα παίξει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε ένα πρόγραμμα που καλύπτει το φάσμα από την προκλασική μουσική έως τη σύγχρονη σύνθεση, πάντα φυσικά με αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις. Θα συνοδεύεται από τη σύντροφό του, Μάγια Χομπεργκερ, σολίστα του μπαροκ βιολιού. Μάζι έχουν ιδρύσει και μια μικρή δισκογραφική εταιρεία, τη Maya.