Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Nέοι κανόνες για την εξωσωματική γονιμοποίηση


Τίθεται σε ισχύ στη Γερμανία το πλαίσιο για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, που αναμένεται να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έντονα τα ηθικά διλήμματα. 


  



 Με τη μέθοδο της λεγόμενης προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (ΠΓΔ) οι γιατροί εξετάζουν το εμβρυακό υλικό που αναπτύσσεται in vitro ως προς την προδιάθεση εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, πριν από την εμφύτευσή του στην μήτρα στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθούν οι ειδικοί, την τρίτη ημέρα μετά την in vitro γονιμοποίηση λαμβάνεται εμβρυακό γενετικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται προκειμένου να αποκλειστεί ήδη από αυτό το πρωταρχικό στάδιο η πιθανότητα εμφάνισης γονιδιακών μεταλλάξεων ή χρωμοσωματικών ανωμαλιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σε αυτήν την προληπτική μέθοδο εξέτασης καταφεύγουν ζευγάρια με ιστορικό σε κληρονομικές ασθένειες, μιας και το μετέπειτα κυοφορούμενο έμβρυο ενδέχεται να φέρει επίσης τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά. Εάν από τις εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται τα εμβρυακά κύτταρα, προκύψουν σοβαρές ενδείξεις ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα πάσχει από κάποια αναπηρία, τότε οι γιατροί προβαίνουν στην καταστροφή του πρώιμου αυτού εμβρυακού υλικού. Στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα μόνο τα υγιή έμβρυα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Ο γενετικός έλεγχος πραγματοποιείται πριν από την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα

Ο γενετικός έλεγχος πραγματοποιείται πριν από την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα

Ωστόσο η εν λόγω μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης συγκεντρώνει έντονες αμφισβητήσεις. Οι επικριτές της θεωρούν πως πρόκειται για ένα είδος προεπιλογής εμβρύων, η οποία από ηθική άποψη είναι απαράδεκτη αφού εκφράζονται φόβοι ότι με τον τρόπο αυτό τα ανάπηρα παιδιά αποκλείονται από τους ίδιους τους γονείς τους a priori. Επιπλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο και δύσκολο να καταρτιστεί ένας «κατάλογος» με τις περιπτώσεις, στις οποίες επιτρέπεται η ΠΓΔ. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι γενετικές ασθένειες που εμφανίζονται μετά την ενηλικίωση, άλλες μάλιστα δεν εκδηλώνονται ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της μεθόδου πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι αμβλώσεις. Σύμφωνα με τη μέθοδο της ΠΓΔ οι μελλοντικοί γονείς μπορούν να αποφασίσουν νωρίτερα για το αν θέλουν να «κρατήσουν» ή όχι ένα παιδί με αναπηρία.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ΠΓΔ περιορίζεται το ποσοστό των αμβλώσεων

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ΠΓΔ περιορίζεται το ποσοστό των αμβλώσεων

H γερμανική ομοσπονδιακή βουλή έχει αποφασίσει ήδη από το 2011 να τροποποιήσει τον νόμο για την Προστασία του Εμβρύου. Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση επιτρέπεται, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μόνο εντός αυστηρά προσδιορισμένων ορίων. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ από την πρώτη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η ΠΓΔ μπορεί να γίνει με σε εξειδικευμένα κέντρα υποβοήθησης της αναπαραγωγής, τα οποία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες, αυστηρές προδιαγραφές. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη σύσταση επιτροπών δεοντολογίας που θα εξετάζουν θέματα σχετικά με τη νέα αυτή μέθοδο, ενώ οι ειδικοί αναμένουν σε εθνικό επίπεδο περί τις 200 με 300 σχετικές περιπτώσεις ετησίως.