Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Η ώρα των Παραγωγών Κινηματογράφου Αμερικής Ανακοινώθηκε η δεκάδα των ταινιών που διεκδικούν το βραβείο της Ενωσης




Η ώρα των Παραγωγών Κινηματογράφου Αμερικής 


 Οι ταινίες «Οδηγός διαπλοκής» («American Hustle») του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, «Θλιμμένη Τζασμίν»του Γούντι Αλεν, «Captain Phillips» του Πολ Γκρίνγκρας, «Dallas Buyers Club» του Zαν Μαρκ Βαλέ, «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, «Her» του Σπάικ Τζόνζι, «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν, «Η μαγική ομπρέλα» («Saving mr. Banks») του Τζον Λι Χάνκοκ,«12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ Μακ Κουίν και «Ο λύκος της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε συμπληρώνουν την δεκάδα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής  παραγωγής 2013 που δίδεται από την  Ενωση Κινηματογραφικών Παραγωγών Αμερικής (Producers Guild of America).

Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, τα βραβεία της Ενωσης Παραγωγών Κινηματογράφου  θεωρούνται νευραλγικά σε ότι αφορά με τις υποψηφιότητες των ταινιών για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Η απονομή των βραβείων των Παραγωγών θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την  ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Οσκαρ που θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου. Χαρακτηριστική πάντως είναι η απουσία από την δεκάδα της εξαιρετικής ταινίας των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κόεν «Inside Llewyn Davis» της «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς αλλά και του «Μπάτλερ» του Λι Ντάνιελς.

Το ότι οι ταινίες που δεν μπόρεσαν να μπουν στην δεκάδα γιοα το βραβείο των Παραγωγών δεν σημαίνει φυσικά ότι αποκλείεται να αποσπάσουν κάποιες υποψηφιότητες στα Οσκαρ. Δύσκολο πάντως να βρεθούν στην κατηγορία του Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Τα βραβεία της Ενωσης Παραγωγών Αμερικής δίνονται για 25η φορά στην Ιστορία τους ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δυο χρόνια οι παραγωγοί αύξησαν τις υποψηφιότητες από πέντε σε δέκα ακολουθώντας την λογική των βραβείων Οσκαρ που έκαναν πρώτοι το ίδιο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας.