Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πιραντέλο για όλες τις εποχές

Εκθεση φωτογραφιών για τον σπουδαίο ιταλό συγγραφέα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο


 Tιμητική εκδήλωση με ομιλίες και έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων για το μεγάλο Ιταλό νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η έκθεση ωστόσο είναι ήδη ανοιχτή για το και θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τίτλος της «Οι Pirandello. Η οικογένεια και η εποχή της μέσα από εικόνες». Πρόκειται για έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων, ένα συναρπαστικό, πρωτόγνωρο εικονογραφικό ταξίδι στην ιστορία μιας από τις πιο πολύπαθες και πολυσύνθετες οικογένειες μεταξύ δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα, η οποία διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στο παγκόσμιο πολιτιστικό προσκήνιο.

Γύρω από τον κύριο πρωταγωνιστή, τον Λ. Πιραντέλο, παρουσιάζονται η οικογένειά του με καταγωγή από το Αγκριτζέντο, η σύζυγος Αντονιέτα Πορτολάνο και οι συγγενείς. Τα παιδιά, οι νύφες, τα εγγόνια. Φυσικά δεν απουσιάζει η μούσα του, ερμηνεύτρια Mάρτα Αμπα.

Η εκδήλωση είναι μια συνεργασία Ινστιτούτου Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος, εκδόσεων  Καστανιώτη και Εθνικού Θεάτρου, ενόψει της προσεχούς πρεμιέρας της παράστασης «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλλο που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο, ένα 2014 και ώρα 19.00 στην έδρα του (Πατησίων 47).

Στην εκδήλωση της 10ης Φεβρουαρίου θα μιλήσουν οι Ανταίος Χρυσοστομίδης (μεταφραστής και συγγραφέας _από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε πρόσφατα το θεατρικό έργο «Ένας πατέρας είναι πάντα χρήσιμος» του Στέφανο Πιραντέλο σε δική του μετάφραση), Σάρα Τζαπούλα Μουσκαρά (Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνιας) και Εντζο Τζαπούλα (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος). Οι Τζαπούλα είναι επίσης οι επιμελητές της έκθεσης που προωθείται από το Ινστιτούτο Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος.

Οι ομιλητές θα εστιάσουν στα κύρια ορόσημα που σημάδεψαν τόσο την προσωπική ζωή του Πιραντέλο, από τα μέλη της πολύπαθης οικογένειάς του μέχρι την αγαπημένη του ηθοποιό Mάρτα Αμπα, όσο και την καλλιτεχνική του πορεία, από τις πρώτες επιτυχίες της σικελικής περιόδου στις μεγάλες διεθνείς περιοδείες.

Θα αναφερθούν επίσης στο πρόσωπο και το έργο του Στέφανο Πιραντέλο, πρωτότοκου γιου του Λουίτζι, ο οποίος διατέλεσε γραμματέας, διαχειριστής και συνεργάτης του πατέρα του, αλλά υπήρξε επίσης και συγγραφέας που μέχρι πρότινος παρέμενε ξεχασμένος. Ο Στέφανο Πιραντέλο επέλεξε να δοθεί το έργο του στη δημοσιότητα μονάχα μετά το θάνατό του, για να μη συνθλιθεί από το βάρος του ονόματος που έφερε και την αναπόφευκτη σύγκριση. «Το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο του έργου του μάς επιτρέπει να εμβαθύνουμε στο δύσκολο και σύνθετο καλλιτεχνικό σύμπαν του πατέρα του, Λουίτζι» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Στην Ελλάδα το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο έγινε για πρώτη φορά γνωστό μετά την τεράστια επιτυχία του θιάσου Δημήτρη Μυράτ - Βούλας Ζουμπουλάκη «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (1961- 1962, Θέατρο Αθηνών) απόσπασμα της οποίας έχει σωθεί στην ταινία «Η Αθήνα τη νύχτα» του Κλέαρχου Κονιτσιώτη (δείτε σχετικό βίντεο) Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Δ. Μυράτ είχε βραβευτεί στο Αγκριτζέντο της Σικελίας ως ειδικός στο "πιραντελικό" πνεύμα θεατρικός
σκηνοθέτης. Αργότερα, ο ίδιος θίασος ανέβασε το έργο του Πιραντέλο «Να ντύσουμε τους γυμνούς».

Στην έκθεση εκτός από τις φωτογραφίες του στενού οικογενειακού πυρήνα, παρουσιάζονται εκείνες στις οποίες απεικονίζεται παρέα με φίλους, συγγραφείς, ηθοποιούς, εκπροσώπους της σύγχρονης ιντελιγκέντσιας. Επίσης, παρουσιάζονται τεκμήρια από τις πιο σημαντικές περιοδείες του Πιραντέλο στο εξωτερικό, από την εκλογή του σε ακαδημαϊκό της Ιταλίας και από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα εκτεθούν επίσης παλαιότερες και νεότερες ιταλικές εκδόσεις των έργων του Πιραντέλο, κριτικές πάνω στο έργο του, καθώς και ελληνικές μεταφράσεις.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ιταλικά με ελληνική μετάφραση. Ώρες λειτουργίας έκθεσης Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00 και κατά τη διάρκεια των απογευματινών εκδηλώσεων. Είσοδος ελεύθερη

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 - 10433 - Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it - eventi.iicatene@esteri.it
www.facebook.com/IICAtene - www.twitter.com/IICAtene