Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Κόντρες για την ελεύθερη διακίνηση


Στη Γερμανία η διαμάχη για το ενδεχόμενο καταχρήσεων κοινωνικών επιδομάτων από βούλγαρους και ρουμάνους μετανάστες συνεχίζεται εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου ενώ η Κομισιόν απορρίπτει αυστηρότερες ρυθμίσεις. 

 

 
Για “υποκρισία” κατηγορεί τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζέχοφερ. Όπως υποστηρίζει, τα σχετικά αιτήματα που διατυπώνονται σε ένα σχέδιο της ομάδας των βουλευτών του κόμματος του στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αυτή την εκτίμηση υιοθετούν και πολιτικοί αναλυτές. Όπως τονίζουν το επίμαχο στοιχείο στα αιτήματα των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών δεν είναι το περιεχόμενο τους, αλλά το σύνθημα που επέλεξαν για να τα προβάλουν: “Όποιος εξαπατά θα πετάγεται έξω”. Αυτή η διατύπωση τροφοδοτεί κατά την άποψη της αντιπολίτευσης αλλά και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών προκαταλήψεις κατά των ξένων και αποτελεί χτύπημα στις προσπάθειες που γίνονται για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Επιτροπή υφυπουργών θα εξετάσει το θέμα των καταχρήσεων

  Ο αρμόδιος για θέματα ενσωμάτωσης ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ προειδοποιεί για τις ευρωπαϊκές διαστάσεις μιας τέτοιας συζήτησης
Και όχι μόνο. Ο αρμόδιος για θέματα ενσωμάτωσης ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ προειδοποιεί για τις ευρωπαϊκές διαστάσεις μιας τέτοιας συζήτησης στη Γερμανία. “Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτό της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, δηλώνει ο ούγγρος σοσιαλιστής, και δεν θα πρέπει να αντιδρούμε με υστερία.” Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ήδη μέτρα για να αντιμετωπιστούν σχετικές καταχρήσεις και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει ανάγκη για νόμους που θα περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ, επισημαίνει.
Τέλος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα προτείνουν την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη συγκρότηση επιτροπής σε επίπεδο υφυπουργών, η οποία θα ασχοληθεί με το εάν και ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάχρηση των κοινωνικών παροχών.